NAS Nedir?

Ağa bağlı depolama (NAS: Ağa Bağlı Depolama) nedir?
Ağa bağlı depolama (NAS), birden çok kullanıcı ve heterojen taşınabilir aygıtların merkezi disk kapasitesinden veri deposu sağlayan özel dosya depolama alanıdır. Yerel alan ağındaki (LAN) kullanıcıları, depolama depolamaya standart bir Ethernet bağlantısı yoluyla erişir.

NAS cihazlarının genel olarak bir klavyesi veya ekranı yok tarayıcı ve temelli bir yardımcı programla yapılandırılır ve yönetilir. Her NAS, LAN’da kendi benzersiz IP adresiyle tanımlanan bağımsız bir ağ düğümü olarak bulunur.

NAS, erişim kolaylığı, yüksek kapasite ve düşük maliyet ile öne çıkıyor. Cihazlar, depolamayı tek bir yerde birleştirir ve bir bulut katmanını ve arşivleme ve depolama gibi sunucuları çalıştırır.

Ağa bağlı depolama ve depolama alanı ağları ( SAN’lar ), ağa bağlı depolamanın iki ana türü. NAS, ses, video, web siteleri, metin dosyaları ve Microsoft Office kayıtları gibi yapılandırılmamış verileri yönetir. SAN’lar, öncelikle aldıkları veri olarak da bilinen veritabanları içinde blok depolamanın yanı sıra kurumsal uygulamalar için blok depolama için tasarlandı.

Ağa bağlı depolama ne için kullanılır?
Ağa bağlı depolamanın amacı, kullanıcıların birlikte çalıştıkları ve verileri daha etkin bir şekilde paylaşmalarını sağlamak. Uzaktan erişime ihtiyaç duyan veya farklı saat dilimlerinde çalışan dağıtılmış ekipler için kullanışlıdır. NAS, bir kablosuz uzantıya bağlanarak dağıtılmış kusur ağ bağlantısı olan herhangi bir Bilgisayar veya mobil cihazdan dosyalara yansımasını kolaylaştırır. Kuruluşlar genellikle bir NAS ortamını bir depolama dosyalayıcı veya kişisel veya özel bir bulutun temeli olarak kullanır.

Bazı NAS ürünleri, büyük kurumlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Diğerleri ev ofisleri veya küçük işletmeleri içindir. Kritik olmayan bölümler için tek bölmeli sistemler mevcut olsa da, aygıtlar genellikle en az iki sürücü bölmesi içerir. Kurumsal NAS donanımı, depolama yönetimine yardımcı olmak için daha üst düzey veri özellikleriyle tasarlanmış ve genellikle en az dört sürücü yuvasıyla birlikte gelir.

NAS’tan önce, izolasyonu uzatmak hatta binlerce dosya sunucusunu yönlendirmesi ve yönetmesi gerekiyordu. Depolama birimleri için NAS cihazları daha fazla veya daha büyük disklerle donatılır; bu ölçek büyütme NAS olarak bilinir . Cihazlar ayrıca ölçeklenebilir depolama için birlikte kümelenir.

Buna ek olarak, çoğu NAS satıcısı, parçalı yedekli yedekleme elde etmek için bulut depolama sağlayıcılarıyla ortaklık kurar.

İşbirliği, ağa bağlı depolamanın bir erdemi olsa da, zorluklar da olabilir. Ağa bağlı depolama, veri sunmak için sabit disk sürücülerine (HDD’ler) güvenir. G/Ç çatışması, çok sayıda kullanıcı aynı anda isteklerle sistemi bunalttığında ortaya çıkması. Daha yeni sistemler, daha hızlı katı hal sunucuları (SSD’ler) veya flash depolamayı , HDD’lerin yanında bir katman olarak veya tamamen flash geçitlerde kullanır.

NAS kullanım karşılaştırması ve testleri
Bir NAS cihazı için seçilen HDD tipi, kullanım uygulamalarına bağlı olacaktır. Microsoft Excel tablo elektroniklerini veya Word belgelerini iş aralarında bulundurmak, verileri yedeklemek gibi rutin bir görevdir. Tersine, büyük bölmeli hücre ortamı işletimi işlemek için NAS kullanımı, daha fazla kapasiteli büyük diskler, daha fazla bellek ve daha güçlü ağ işleme gerektirir.

Evde, insanlar multimedya depolama depolamak ve sunmak ve yedeklemeleri otomatikleştirmek için bir NAS sistemi kullanır. Ev kullanıcıları, aşağıdakileri yapmak için ağa bağlı depolamaya güvenir:

  • akıllı TV depolamasını yönetin;
  • güvenlik sistemlerini ve güvenlik güncellemelerini yönetin;
  • üketici temel IoT hattı yönetimi;
  • bir medya akışını sürdürmek;
  • torrent çalışmasını yönetme;
  • kişisel bir bulut sunucusuna ev sahipliği yapın; Ve
  • kişisel bir web sitesi oluştur, test edin ve geliştirin

Kuruluşta NAS aşağıdaki şemalarda kullanılır:

  • arşivleme ve olağanüstü durum kurtarma için bir NAS dizisi kullanarak bir yedekleme hedefi olarak;
  • web tabanlı ve sunucu tarafı web uygulamalarını test etmek ve geliştirmek için;
  • mesajlaşma uygulamalarını barındırmak için;
  • Müşteri ilişkileri yönetimi, insan kaynakları yönetimi ve kurumsal kaynak planlama uygulamaları gibi sunucu tabanlı, açık kaynaklı uygulamaları barındırmak için; Ve
  • e-posta, multimedya dosyaları, veritabanları ve yazdırma işleri için.

İşletmelerin özelliklerini nasıl ele aldığına ilişkin şu örnekleri ele almak gerekirse: Bir şirketin her günü birçok gövdesini aktardığında, gecikme nedeniyle bu verileri buluta aktaramaz. Bunun yerine, depolama depolamak için kurumsal sınıf bir NAS ve şirket içinde depolanan görüntülerle yürütmek için bulut önbelleğe alma kullanır.

Üst düzey NAS ürünleri, yedekli disk dizilerini veya performansını, yüksek kullanılabilirliği ve yedekliliğini artırmak bağımsız için birden çok sabit diski tek bir kanalı birime dönüştüren bir depolama yönlendirmesi olan RAID’i desteklemek için yeterli diske sahiptir.

NAS muhafazaları ve nasıl çalıştıkları
Bir NAS cihazı temelde özel bir depolama sunucusudur – ağ erişimi yoluyla depolamayı desteklemek için kullanmak ve amaçlı özel bir bilgisayar. Ağa bağlı depolamanın boyutu ve ölçümü ne olursa olsun, her NAS cihazı standart olarak dört ana birleşmeden oluşur:

TrueNAS, SuperMicro, birkaç popüler NAS satıcısından biridir.
İŞLEMCİ. Her NAS’ın kalbi, merkezi işlem birimini (CPU) ve belleği içeren bir bilgisayardır. CPU, NAS OS’yi çalıştırmaktan, verileri depolamaya karşı okumaktan ve yazmaktan, kullanıcı erişimini yönetmekten ve hatta tasarlanmışsa bulut depolamayla bütünleşmekten sorumludur. Tipik bilgisayarların veya sunucuların genel amaçlı bir CPU kullandığı durumlarda, NAS gibi ayrılmış bir cihaz, NAS kullanım durumlarında yüksek performans ve düşük güç tüketimi için tasarlanmış özel bir CPU kullanabilir.
Ağ Arayüzü. Masaüstü veya tek kullanıcı kullanımı için tasarlanmış küçük NAS cihazları, USB veya sınırlı kablosuz (Wi-Fi) bağlantısı gibi doğrudan bilgisayar bağlantılarına izin verebilir. Ancak veri paylaşımı ve dosya sunumu için tasarlanmış herhangi bir işletme NAS’ı, NAS’a benzersiz bir IP adresi veren kablolu Ethernet arabirimi gibi fiziksel bir ağ bağlantısı gerektirecektir. Bu genellikle CPU ile birlikte NAS donanım paketinin bir parçası olarak kabul edilir.
Depolamak. Her NAS, tipik olarak disk sürücüleri biçiminde olan fiziksel depolama sağlamalıdır. Sürücüler, genellikle farklı depolama aygıtlarının bir karışımını destekleyen geleneksel manyetik HDD’leri, SSD’leri veya diğer geçici olmayan bellek aygıtlarını içerebilir. NAS, ikizleme ve diğer RAID uygulamaları gibi artıklık ve performans için mantıksal depolama organizasyonunu destekleyebilir, ancak bu tür bir mantıksal organizasyonu yöneten diskler değil, CPU’dur.
İŞLETİM SİSTEMİ. Tıpkı geleneksel bir bilgisayarda olduğu gibi, işletim sistemi NAS donanımını düzenler ve yönetir ve depolamayı kullanıcılar ve diğer uygulamalar dahil olmak üzere istemcilerin kullanımına sunar. Basit NAS cihazları belirli bir işletim sistemini vurgulamayabilir, ancak daha gelişmiş NAS sistemleri, diğerleri arasında Netgear ReadyNAS, QNAP QTS, Zyxel FW veya TrueNAS Core gibi ayrı bir işletim sistemi kullanabilir.

NAS’ı seçmek için en önemli hususlar
NAS’ın depolama hedefleri basit görünse de, bir NAS cihazı seçmek aldatıcı bir şekilde karmaşık olabilir. Fiyat hususları bir yana, kurumsal NAS kullanıcıları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ürün seçiminde bir dizi faktörü göz önünde bulundurmalıdır:

Kapasite. NAS ne kadar depolama alanı sağlayabilir? İki ana sorun vardır: disk sayısı ve bu disklerin mantıksal organizasyonu. Basit bir örnek olarak, NAS iki adet 4 TB disk tutabiliyorsa, NAS’ın kapasitesi 8 TB olabilir. Ancak bu diskler RAID 1 – ikizleme olarak yapılandırılmışsa, bu iki disk basitçe birbirini kopyalar; bu nedenle, toplam kullanılabilir kapasite yalnızca 4 TB olur, ancak depolama yedekli olur.
Form faktörü. NAS nereye kurulacak? İki ana form faktörü rafa monte ve kuledir (bağımsız). Bir kurumsal NAS, mevcut bir veri merkezi rafına kurulum için 2U veya 4U rafa monte form faktörü kullanabilir. Kule veya bağımsız NAS, daha küçük departman veri dolaplarında ve hatta masaüstü bilgisayarlarda dağıtım için iyi bir seçim olabilir.
Verim. NAS kaç kullanıcıyı destekleyecek? Ağdan gelen bir depolama talebini işlemek ve ardından bu talebi NAS içindeki gerçek okuma/yazma depolama görevlerine çevirmek için sınırlı miktarda ağ ve dahili bilgi işlem gücü gerekir. Meşgul bir NAS, daha fazla depolama G/Ç sağlamak ve aynı anda daha fazla kullanıcıyı verimli bir şekilde desteklemek için daha yüksek düzeyde performans ve dahili önbelleğe alma talep edecektir. Aksi takdirde, kullanıcıların depolama isteklerine hizmet vermesi için NAS’ın daha uzun süre beklemesi (gecikme) gerekecektir.
bağlantı. NAS, kullanıcılara ve uygulamalara nasıl bağlanacak? Çoğu NAS ekipmanı, kablolu ağ bağlantısı için bir veya daha fazla geleneksel Ethernet bağlantı noktası içerir. Kurumsal veri merkezlerindeki meşgul NAS cihazları için yüksek kapasiteli ağ bağlantısı şarttır. Daha küçük, daha az talepkar ortamlar için tasarlanmış NAS, Wi-Fi bağlantısıyla idare edebilirken, son kullanıcılara yönelik küçük NAS cihazları, doğrudan PC bağlantısı için bir USB bağlantı noktası sağlayabilir.
Güvenilirlik. NAS sorunları nasıl çözebilir? Güvenilirliğin üç ana katmanı vardır: NAS’ın kendisinin güvenilirliği, NAS’ta kurulu disklerin güvenilirliği ve disklerde depolanan verilerin güvenilirliği. NAS düzeyinde, ekipmanın kendisi, beklenen en yüksek performans seviyesinde uzun ve sürekli hizmet sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Disk güvenilirliği, NAS’ta yüklü olan disklere bağlıdır; yüksek kaliteli SAS diskleri, mükemmel hata düzeltme ve arıza rakamları arasında muazzam ortalama süre sunabilir, ancak tüm disk seçenekleri bir değiştirme planı içermelidir. Son olarak NAS, RAID, replikasyon ve cihaz içindeki veri bütünlüğünü korumanın diğer yollarını yönetir, ancak bu özelliklerin etkinleştirilmesi ve yapılandırılması gerekir.
Güvenlik. NAS’ta veriler nasıl korunur ? Yalnızca yetkili kullanıcıların ve uygulamaların depolamaya erişebilmesini sağlamak için yerel veri şifreleme ve güçlü ağ erişim kontrolleri sağlayan NAS ekipmanı arayın .
Kullanılabilirlik ve özellikler. NAS ne kadar kolay kurulabilir ve konuşlandırılabilir? Dağıtılması ve yapılandırılması kolay NAS ekipmanı arayın ve veri anlık görüntüleri, veri yedeklemeleri, veri çoğaltma, otomatik veri katmanlama ve RAID gibi NAS OS/yazılımı ile birlikte gelen özellikleri ve işlevleri göz önünde bulundurun.

Doğru NAS’ı seçmek neden önemlidir?
Ağa bağlı herhangi bir depolama dağıtımı, bir sermaye ve zaman yatırımıdır ve NAS tarafından sunulan depolama, ister evde, ister küçük bir işletmede veya bir kuruluş genelinde olsun, kullanıcılar için değerli bir kaynak olacaktır. Sonuç olarak, bir NAS yatırımı, bir satın alma kararı vermeden önce yukarıdaki her bir hususun dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini gerektirir. Ağa bağlı yanlış depolamayı seçmek, aşağıdakiler gibi istenmeyen sonuçlara neden olabilir:

  • Yetersiz depolama kapasitesi. Bir NAS kurulumu, kapasitesini artırmak için tipik olarak ek depolama cihazları alabilse de, iş kullanıcılarının, gerekli kapasitenin kullanılabilir olmasını sağlamak için NAS yaşam döngüsü boyunca kullanım ve kapasite gereksinimlerini tahmin etmesi önemlidir. Çok fazla kapasite, sermayenin boşa gitmesine neden olurken, genişleme olmaksızın çok az kapasite, ek NAS satın alımları gerektirecektir.
  • Yetersiz performans. NAS, bir ağ üzerinden kullanıcılar ve diğer uygulamalar dahil olmak üzere birden fazla istemci sistemine hizmet vermelidir. NAS, ağ trafiğini yönetebilmeli ve ağ taleplerine yanıt olarak depoya veri okumak/yazmak için gereken dahili G/Ç’yi destekleyebilmelidir. Yetersiz performans, kabul edilemez uygulama gecikmesine ve azaltılmış kullanıcı deneyimine neden olabilir.
  • Yetersiz dayanıklılık. Basit NAS, uzak bir diskte veri depolamaktan biraz daha fazlasıdır, ancak veri kullanılabilirliğine güvenen ve disk arızası gibi faktörlerden kaynaklanan veri kaybına karşı koruma sağlaması gereken işletmeler, RAID gibi dayanıklılık özelliklerini seçmeli ve uygulamalıdır. Bu özelliklere sahip olmayan veya bu özelliklerin uygulanmadığı bir NAS dağıtımı, işletmeyi hem gelir hem de uyumluluk açısından riske atabilir.
  • Yetersiz güvenlik. Her işletme veri güvenliği gerektirir, bu nedenle NAS alt sistemleri, iş ve uyumluluk gereksinimlerini karşılamak için yeterli erişim kontrolünün yanı sıra yerel veri şifreleme gibi ek güvenlik yetenekleri içermelidir. Bu özelliklere sahip olmayan veya bunları uygulayamayan NAS, işletmeyi ek risklere maruz bırakabilir.

NAS ürün kategorileri
NAS cihazları, sürücü sayısına, sürücü desteğine, sürücü kapasitesine ve ölçeklenebilirliğe göre üç kategoride gruplandırılır.

Üst düzey veya kurumsal

Pazarın en üst seviyesi, sanal makine (VM) görüntüleri de dahil olmak üzere çok büyük miktarlarda dosya verisini depolaması ve paylaşması gereken kuruluşlar tarafından yönlendirilmektedir. Kurumsal NAS cihazları, petabaytlarca depolama sağlamak, binlerce istemci sistemine hizmet vermek ve hızlı erişim ve kümeleme yetenekleri sağlamak için ölçeklenebilir. Kümeleme konsepti, geleneksel NAS ile ilişkili dezavantajları giderir.

Örneğin, bir kuruluşun birincil depolama alanına tahsis edilen bir cihaz, potansiyel bir tek hata noktası oluşturur. Görev açısından kritik uygulamaları ve dosya verilerini birden çok kutuya yaymak ve planlanmış yedeklemelere bağlı kalmak riski azaltır. Fazlalık, tipik olarak, verilerin birden fazla depolama aygıtına veya depolama alt sistemine kopyalanması gibi bir tür çoğaltma yoluyla gerçekleştirilir.

Kümelenmiş NAS sistemleri, NAS yayılmasını da azaltır. Dağıtılmış bir dosya sistemi, birden çok NAS cihazında aynı anda çalışır. Bu yaklaşım, bulunduğu fiziksel düğümden bağımsız olarak kümedeki tüm dosyalara erişim sağlar.

Orta pazar

NAS orta pazarı, birkaç yüz terabayt veri gerektiren yüzlerce istemci sistemine sahip işletmeleri barındırır. Ancak bu cihazlar kümelenemez, bu da birden fazla NAS cihazı gerekiyorsa dosya sistemi silolarına yol açabilir.

Düşük uç veya masaüstü

NAS alt ucu, birkaç terabayta kadar yalnızca birkaç istemci sistemi için yerel paylaşımlı depolamaya ihtiyaç duyan ev kullanıcıları ve küçük işletmeleri hedefler. Bu pazar , Buurst’ün SoftNAS Bulut NAS’ı ve eski depolama satıcılarının yazılım tanımlı depolaması (SDS) gibi ürünlerle bir bulut NAS hizmet modeline doğru kayıyor .

İşletmeler için NAS dağıtımları
Aşağıdaki tablo, NAS’ın dağıtılabileceği beş farklı yolu açıklamakta ve her yaklaşımın artılarını ve eksilerini listelemektedir. Her dağıtım, tek bir ağ yöneticisi tarafından kolayca yönetilebilir.

Farklı dağıtım yaklaşımları şu seçenekleri içerir:

NAS ağ geçitleri. Bunlar, SAN’ı olan büyük, kurumsal sınıf kullanıcılar için en iyisidir.
Entegre NAS. Bu yaklaşım, SAN’ı olmayan her boyuttaki kullanıcı için iyi çalışır.
Kümelenmiş dosya sistemleri. Dosya verilerine yüksek performanslı erişime ihtiyaç duyan büyük bilgi işlem kümesi kullanıcıları, bu kümelenmiş dosya sistemlerini ihtiyaçları için en uygun bulmaktadır.
Paralel dosya sistemleri. Bunlar, yüksek performanslı dosya veri erişimine ihtiyaç duyan büyük bilgi işlem kümesi kullanıcıları veya dosya verilerine paralel erişime ihtiyaç duyan herhangi bir kuruluş için de iyi çalışır.
NAS toplayıcıları. Bunlar, çok kutulu ve çok satıcılı ortamlar için idealdir.

 

 

 

NAS dosya paylaşım protokolleri
Ağa bağlı depolama cihazlarının temel işlevselliği, sanallaştırmayı destekleyecek şekilde genişletildi. İleri teknoloji NAS ürünleri ayrıca veri tekilleştirmeyi, flash depolamayı, çoklu protokol erişimini ve veri çoğaltmayı destekleyebilir.

Bazı NAS cihazları, Microsoft Windows gibi standart bir işletim sistemi çalıştırırken diğerleri bir satıcının tescilli işletim sistemini çalıştırır. IP, en yaygın veri aktarım protokolüdür, ancak bazı orta ölçekli NAS ürünleri, aşağıdakiler gibi ek protokolleri destekleyebilir:

  • Ağ Dosya Sistemi
  • Ağlar arası Paket Değişimi
  • NetBIOS Genişletilmiş Kullanıcı Arayüzü
  • Sunucu İleti Bloğu (SMB)
  • Ortak İnternet Dosya Sistemi ( CIFS )

Ek olarak, ileri teknoloji NAS cihazları, ağ genelinde daha da hızlı veri aktarımı için Gigabit Ethernet’i destekleyebilir.

Bazı büyük kuruluşlar, kapasite nedenleriyle nesne depolamaya geçiyor . Ancak NAS cihazlarının küçük ve orta ölçekli işletmeler için faydalı olmaya devam etmesi bekleniyor.

Ölçek büyütme ve ölçeklendirme NAS’a karşı nesne depolama
Ölçek büyütme ve ölçeklendirme, NAS’ın iki sürümüdür. Nesne depolama, yapılandırılmamış verileri işlemek için NAS’a bir alternatiftir .

Ölçek büyütme NAS
Ağa bağlı bir depolama dağıtımında, NAS kafası, kontrol işlevlerini gerçekleştiren donanımdır. Bir internet bağlantısı üzerinden arka uç depolamaya erişim sağlar. Bu yapılandırma , ölçek büyütme mimarisi olarak bilinir . İki denetleyicili bir sistem, denetleyicilerin ölçeklenebilirliğine bağlı olarak sürücü raflarının eklenmesiyle kapasiteyi artırır.

Ölçeklenebilir NAS
Ölçeklenebilir sistemlerde, depolama yöneticisi, depolama kapasitesini artırmak için daha büyük kafalar ve daha fazla sabit disk takar. Ölçeklendirme, bir kuruluşun iş gereksinimlerine uyum sağlama esnekliği sağlar . Kurumsal ölçeklendirme sistemleri, meta veri aramaları yapmanın performans ödünü olmadan milyarlarca dosyayı depolayabilir.

nesne depolama
Bazı endüstri uzmanları, nesne depolamanın ölçeklenebilir NAS’ı geçeceğini düşünüyor. Ancak, iki teknolojinin yan yana çalışmaya devam etmesi mümkündür. Hem ölçeklendirme hem de nesne depolama metodolojileri ölçekle ilgilenir, ancak farklı şekillerde.

NAS dosyaları, Taşınabilir İşletim Sistemi Arayüzü (POSIX) aracılığıyla merkezi olarak yönetilir. Veri güvenliği sağlar ve birden fazla uygulamanın, bir uygulamanın diğer kullanıcılar tarafından erişilen bir dosyanın üzerine yazacağından korkmadan ölçeklenebilir bir cihazı paylaşabilmesini sağlar.

Nesne depolama, web ölçekli ortamlarda kolayca ölçeklenebilir depolama için yeni bir yöntemdir. Özellikle büyük video dosyaları olmak üzere kolayca sıkıştırılamayan yapılandırılmamış veriler için kullanışlıdır.

Nesne depolama POSIX veya herhangi bir dosya sistemi kullanmaz. Bunun yerine, tüm nesneler düz bir adres alanında sunulur. Her bir nesneyi tanımlamak için meta veri bitleri eklenir ve bu da düz bir adres ad alanı içinde hızlı tanımlama sağlar.

NAS ve DAS
Doğrudan bağlı depolama ( DAS ), bir ağa bağlı olmayan ayrılmış bir sunucu veya depolama aygıtı anlamına gelir. Bir bilgisayarın dahili HDD’si, DAS’ın en basit örneğidir. DAS dosyalarına erişmek için kullanıcının veya bilgisayarın fiziksel depolamaya erişimi olmalıdır.

DAS, özellikle bilgi işlem açısından yoğun yazılım programları için NAS’tan daha iyi performansa sahiptir. Bunun nedeni, ağ trafiğinin gecikmesinden kaçınırken ayrılmış disk erişimidir. En basit haliyle DAS, bir sunucuya giren sürücülerden başka bir şey olmayabilir.

DAS ile, her cihazdaki depolamanın ayrı ayrı yönetilmesi gerekir ve bu da bir karmaşıklık katmanı ekler. NAS’tan farklı olarak DAS, birden çok kullanıcı tarafından paylaşılan depolamaya pek uygun değildir.

NAS ve SAN
SAN ve NAS arasındaki farklar nelerdir ? SAN, depolama kaynaklarını bağımsız, yüksek performanslı bir ağ üzerinde düzenler. Ağa bağlı depolama, bireysel dosyalar için G/Ç isteklerini işlerken, SAN, bitişik veri blokları için G/Ç isteklerini yönetir.

NAS trafiği, Ethernet gibi TCP/IP üzerinden hareket eder. Öte yandan SAN, ağ trafiğini depolama ağları için özel olarak tasarlanmış Fiber Kanal ( FC ) protokolü üzerinden yönlendirir. SAN’lar , FC yerine Ethernet tabanlı iSCSI protokolünü de kullanabilir .

NAS tek bir cihaz olabilse de SAN, bir sunucunun disk birimlerine tam blok düzeyinde erişim sağlar. Başka bir deyişle, bir istemci işletim sistemi NAS’ı bir dosya sistemi olarak görürken, bir SAN diske istemci işletim sistemi olarak görünür.

SAN/NAS yakınsama
Yakın zamana kadar, teknolojik engeller dosya ve blok depolama dünyalarını ayrı tutuyordu. Her birinin kendi yönetim alanı ve kendi güçlü ve zayıf yönleri vardır. Depolama yöneticilerinin hakim görüşü, blok depolamanın “birinci sınıf” ve dosya depolamanın “ekonomi sınıfı” olduğu yönündeydi. Bu düşünceye yol açan, SAN’larda barındırılan iş açısından kritik veritabanlarının yaygınlığıydı.

Birleştirilmiş depolamanın ortaya çıkmasıyla birlikte satıcılar, SAN/NAS yakınsaması ile büyük ölçekli dosya depolamayı iyileştirmeye çalıştı. Bu, blok ve dosya tabanlı verileri tek bir depolama dizisinde birleştirir. Convergence, aynı anahtar setinde SAN blok G/Ç’sini ve NAS dosya G/Ç’sini destekler.

Ancak SAN/NAS yakınsama vaadi, basit bir depolama yaklaşımı meselesinin çok ötesine geçer. Tasarımcılar uzun zamandır SAN ve NAS’ın rakip depolama teknolojileri yerine tamamlayıcı olduklarını ve SAN ile NAS’ı tek bir depolama sisteminde birleştirmenin, kullanıcılara aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde fayda sağlayabileceğini kabul etmişlerdir:

ayrı SAN veya NAS depolama adalarının ve karmaşıklığının ortadan kaldırılması;
geliştirilmiş depolama ölçeklenebilirliği ve hem SAN hem de NAS için ortak bir yönetim platformu;
SAN için geliştirilmiş dosya düzeyinde erişim ve sanallaştırma;
karma dosya ve blok verileri için destekleyici optimizasyonlar; Ve
ayrı SAN/NAS depolama ve yönetim maliyetlerinin azaltılması.
Hiper yakınsama kavramı ilk olarak 2014 yılında, pazar liderleri Nutanix ve şu anda Hewlett Packard Enterprise’ın (HPE) bir parçası olan SimpliVity Corp.’un öncülüğünde ortaya çıktı. Hiper bütünleşik altyapı (HCI), bilgi işlem, ağ, SDS ve sanallaştırma kaynaklarını tek bir cihazda toplar.

HCI sistemleri, farklı depolama ortamlarının katmanlarını bir havuzda toplar ve bunu bir NAS bağlama noktası olarak bir hipervizöre sunar. Bunu, temeldeki paylaşılan kaynak blok tabanlı depolama olsa bile yaparlar. Bununla birlikte, HCI’nın bir dezavantajı, yalnızca en temel dosya hizmetlerinin sağlanmasıdır. Bu, bir veri merkezinin yine de ekli dosya depolaması olan ayrı bir ağ uygulaması gerekebileceği anlamına gelir.

Bütünleşik altyapı (CI), sunucuları, ağ, depolama ve sanallaştırma kaynaklarını satıcının zaten entegre ettiği ve doğruladığı donanım üzerinde paketler. Cihazları tek bir kasada birleştiren HCI’dan farklı olarak CI, ayrı cihazlar kullanır. Bu, müşterilere depolama mimarilerini oluşturmada daha fazla esneklik sağlar. Depolama yönetimini basitleştirmek isteyen kuruluşlar, NAS veya SAN ortamının yerini alacak CI veya HCI sistemlerini tercih edebilir.

Günümüzün yakınsama ve HCI teklifleri yalnızca SAN ve NAS depolamayı birleştirmekle kalmaz, aynı zamanda bilgi işlem (sunucular) ve ağ donanımını aynı donanım paketinde birleştirir – tüm veri merkezi dağıtımını ve kuruluş fırsatlarını optimize eder.

 

NAS ve dosya depolama sağlayıcıları
Flaş depolamadaki büyümeye rağmen, ağa bağlı depolama sistemleri hala birincil olarak dönen medyaya güveniyor. Satıcıların listesi kapsamlıdır ve çoğu, müşterilerin kapasite ile performansı dengelemesine yardımcı olmak için birden fazla yapılandırma sunar.

NAS sistemleri, tamamen disklerle dolu olarak veya müşterilerin tercih ettikleri satıcıdan HDD ekledikleri disksiz bir kasa olarak gelir. Sürücü satıcıları Seagate Technology, Western Digital ve diğerleri, medyayı geliştirmek ve nitelendirmek için NAS sağlayıcılarıyla birlikte çalışır.

NAS cihazlarının veya ölçeklenebilir dosya depolamasının satıcıları şunları içerir:

Accusys Storage Ltd. Accusys, Peripheral Component Interconnect Express tabanlı ExaSAN ile ölçeklenebilir paylaşımlı flaş sağlar. Accusys Gamma ve T-Share cihazları, yerleşik RAID’e sahip Thunderbolt 3 tasarımlı cihazlardır.
Arcserve Inc. Veri ve fidye yazılımı koruma sağlayıcısı, kurumsal ortamlar için StorageCraft’ın NAS teknolojisini satın aldı.
Asustor. Tayvanlı bilgisayar elektroniği devi Asus’un bir yan kuruluşu olan Asustor, kişisel ve ticari kullanım için NAS modelleri sunuyor.
Buffalo Americas Inc. Teklifleri, TeraStation masaüstü ve rafa monte NAS cihazlarını içerir. Buffalo’nun LinkStation NAS cihazları, küçük işletmelere ve bireylere yöneliktir.
Buurst Inc. Satıcının yalnızca SoftNAS Cloud NAS yazılım ürünü, müşterilerin Amazon Web Services, Microsoft Azure ve VMware vSphere’e veri geçişini ölçeklendirmesine olanak tanır.
Bulutlu. HyperFile by Cloudian, şirket içinde ölçeklenebilir kurumsal dosya hizmetleri için ölçeklenebilir bir NAS sistemidir.
Ctera Ağları. Yazılım şirketinin Edge X Serisi, bir bulut depolama ağ geçidi ve NAS cihazı sunar.
Ciphertex Veri Güvenliği. Ciphertex SecureNAS CX, bir dizi güvenli depolama aygıtıdır.
DataDirect Ağları. DDN, yüksek paralelleştirme için tasarlanmış ExaScaler dizileri de dahil olmak üzere, yüksek performanslı bilgi işlem için depolama sistemlerinde uzmanlaşmıştır.
DataOn Storage. Satıcı, ölçeklenebilir dosya sunucusunu Windows Server 2019’a göre ayarlanabilir, paylaşılan kümelenmiş depolamayı etkinleştirecek şekilde onayladı.
Dell EMC’si. EMC Isilon’un yerini alan PowerScale, hızlandırılmış donanımla yazılım tanımlı bir mimarinin esnekliğini sağlayan ölçeklenebilir bir NAS’tır.
Drobo. 5N NAS, satıcının Drobo B810i ve B1200i iSCSI orta kademe dizilerini düşük kaliteli tamamlayıcısıdır.
Excelero Inc. Excelero, blok sürücüler ve mantıksal dosya sistemleri arasında yer alan NVMesh Server SAN yazılımı ile 2017 yılında pazara giriş yaptı. Patentli Uzaktan Doğrudan Sürücü Erişimini kullanarak verileri doğrudan geçici olmayan hızlı bellek cihazlarına yazar.
Fujitsu. Celvin NAS sunucuları yedekleme, bulut, dosya paylaşımı ve SAN entegrasyon durumları için uygundur.
Hitachi Vantara. Hitachi NAS Platformu, Hitachi’nin Sanal Depolama Platformu dizilerini ve Depolama Sanallaştırma İşletim Sistemini birleştirir ve büyük VMware ortamlarına yöneliktir.
HPE. HPE’den 3PAR StoreServ, bir flash depolama NAS sistemidir.
Huawei. Ölçeklenebilir Dosya Hizmeti (SFS), Huawei Cloud üzerinde ölçeklenebilir yüksek performanslı dosya depolamaya sahip bir NAS hizmetidir.
IBM. Spectrum NAS, IBM Spectrum SDS’yi depolama donanımıyla birleştirir. Spectrum NAS, x86 sunucularında çalışır. IBM Spectrum Scale, yüksek performanslı bilgi işlem için dosya depolamayı yönetir. Spektrum Ölçeği, IBM’in Genel Paralel Dosya Sistemini temel alan bir SDS’dir.
Infinidat. Satıcının petabayt ölçeğindeki InfiniBox, NAS ve SAN dizisini ağırlıklı olarak diskle birleştirdi. Verileri ve meta verileri SSD’lerde önbelleğe alarak doğrudan düğümlerde okumalara olanak tanıyan bir B-tree mimarisi kullanır.
IXSystems Inc. IXSystems, işletmeler için tüketici odaklı TrueNAS tasarlar.
Microsoft Azure. Nesne depolaması için tasarlanmış bir dosya sistemine sahip Microsoft’un FXT Edge Filer’ı, bir kuruluşun NAS’ı ve Azure Blob Storage ile çalışan bulutla tümleşik hibrit depolama sunar.
NetApp Inc. Yapıya Bağlı Depolama ve Tamamen Flash FAS ile NetApp, genişletilebilir bir dosya sisteminin kullanılmasına öncülük etti.
Net dişli. Netgear’dan ReadyNAS, hibrit ve özel bulutlar için depolama olarak masaüstü ve rafa monte modellerde mevcuttur.
Nexenta Systems Inc. NexentaStor, FC ve NAS’ı da destekleyen bir SDS’dir. Yazılım, çıplak donanım, VMware ana bilgisayarları üzerinde veya hiper yakınsanmış donanım üzerinde VM’ler içinde çalışır.
Nexsan. Satıcının dayanıklılık odaklı dizileri olan Unity, SAN ve NAS protokollerini yöneterek hibrit ortamın özellikle engebeli fiziksel konumlarda karışık iş yüklerini desteklemesini sağlar.
Kahin. Sun Storage 7000 Birleşik Depolama Sistemleri, entegre araçlarla verimlilik, ölçeklenebilirlik ve kullanım kolaylığı sağlayan kurumsal sınıf depolama sistemleridir.
Panasalar. ActiveStor paralel hibrit ölçeklendirme sistemi, Panasas PanFS dosya sistemini çalıştırır.
Saf Depolama. Satıcı, tümü flash FlashBlade’i büyük veri analitiği için yüksek düzeyde ölçeklenebilir bir platform olarak konumlandırıyor.
Quanta Bulut Teknolojisi. QCT, MESOS CB220 NAS cihazları sunar.
QNAP Systems Inc. QNAP, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra orta ve üst düzey işletmeleri kapsayan kapsamlı bir NAS portföyüne sahiptir. Ev kullanıcıları için de ürünleri bulunmaktadır.
Quantum Corp. Şirket, Dell EMC Isilon ve NetApp FAS ile rekabet edebilmek için Xcellis ölçeklenebilir NAS’ını piyasaya sürdü. Xcellis, Quantum StorNext ölçeklenebilir dosya sistemini kullanır.
Qumulo Inc. Qumulo Core dosya depolaması, Dell EMC Isilon teknolojisinin yaratıcılarından birkaçı tarafından geliştirilmiştir. Core OS, emtia sunucularının yanı sıra Qumulo C serisi ve P serisi markalı dizilerde çalışır.
Rackspace Teknolojisi. Kurumsal hizmetler, yönetilen blok ve dosya düzeyinde depolama için NetApp OnTap OS tabanlı ayrılmış NAS’ı içerir.
Seagate. BlackArmor NAS 220 kurumsal dizileri, 1 TB’tan 6 TB’a kadar ölçeklenebilir ve daha küçük BlackArmor modelleri 2 TB’a kadar çıkar. Seagate Personal Cloud NAS, 5 TB’a kadar kapasite ile tüketici pazarını hedefliyor.
Spectra Logic Corp. Depolama şirketi, 4U rafta 48 TB ila 420 TB arasında değişen isteğe bağlı hibrit flaş BlackPearl NAS’ı tanıttı.
Synology Inc. Teklifleri, DiskStation NAS gibi iş ve kişisel kullanımlar için NAS cihazlarının yanı sıra şirketin FS, XS, J, Plus ve Value Series cihazlarını içerir.
TerraMaster. Satıcı, F5-422 ve T6-423 dahil olmak üzere bir dizi iş için uygun çoklu sürücü sistemi sunar.
Thecus Technology Corp. Thecus, çeşitli NAS cihazları pazarlamaktadır.
Verbatim Corp. Mitsubishi Chemical Corp.’un bir yan kuruluşu olan Verbatim, çeşitli RAID düzeyleri için yapılandırılabilen çalışırken değiştirilebilir dört HDD kartuşunu destekleyen PowerBay NAS’ı sunar.
Wekaio. Satıcının VM tarafından dağıtılan NAS yazılımı, trilyonlarca dosyaya ölçeklendirmek için paralel dosya sistemini kullanarak flash özellikli x86 sunucularına kurulur.
Western Digital Corp. My Cloud NAS, markalı HelioSeal helyum HDD’leri olan çeşitli modellerde gelir. Portatif, sağlam NAS, Western Digital’in G-Technology yan kuruluşunda da mevcuttur.
Zadara Depolama. Cloud NAS, yazılım tanımlı Zadara Sanal Özel Depolama Dizisi ile bir hizmet olarak ölçeklenebilir dosya depolaması sağlar.

Bulut tabanlı dosya depolama
NAS cihazlarına ek olarak, bazı veri merkezleri fiziksel NAS’ı bulut tabanlı dosya depolamayla genişletir veya değiştirir . Amazon Elastic File System, Amazon Elastic Compute Cloud’daki ölçeklenebilir depolamadır. Benzer şekilde, Microsoft’un Azure Dosyaları hizmeti, yerel ve bulut tabanlı dağıtımların kullanabileceği SMB ve CIFS tabanlı yönetilen dosya paylaşımları sağlar.

 

Yerinde NAS, bir kuruluşun dahili ağına doğrudan bağlanır ve veri merkezinde bulunur. Müşteriler, bir hizmet sağlayıcının bulut NAS’ına geniş alan ağı veya internet üzerinden erişir ve sağlayıcının veri merkezinde bulunur.

 

İdeal olarak, bulut tabanlı dosya depolama, bir kullanıcının veya işletmenin, veri merkezi veya masaüstündeki yerel bir NAS cihazıyla aynı kolaylık ve rahatlıkla bulut depolama alanındaki verileri depolamasına ve bunlara erişmesine olanak tanır. Bulut dosya depolama, web hizmeti, içerik yönetimi, veri analitiği, veri yedekleme ve arşivleme, akış içeriği ve yazılım geliştirme dahil olmak üzere çok çeşitli kullanım durumlarına sahiptir. Aynı zamanda bulut sağlayıcısı, yüksek kullanılabilirlik, iyi performans, yüksek güvenlik, kapsamlı yönetim ve mütevazı maliyet gibi temel depolama özelliklerini desteklemelidir. Aşağıda bazı yaygın bulut dosya depolama seçenekleri verilmiştir:

  • Barracuda Bulut Yedekleme
  • Dropbox
  • Google sürücü
  • IDrive
  • Microsoft OneDrive

Şimdi eskisi kadar yaygın olmayan NAS ağ geçitleri , daha önce dosyaların, FC üzerinden yüksek performanslı bir alan ağına veya yalnızca ekli sunuculardaki bir grup diske bağlanarak harici olarak eklenmiş depolamaya erişmesini sağlıyordu. NAS ağ geçitleri hala kullanımdadır, ancak daha seyrektir; müşterilerin bir bulut depolama ağ geçidi, nesne depolama veya ölçeklenebilir NAS kullanma olasılığı daha yüksektir.

Bir şirketin veri merkezi ağının ucunda yer alan bir bulut ağ geçidi, uygulamaları yerel depolama ile genel bulut arasında mekik dokur. Nasuni Corp., Dell PowerEdge sunucularında paketlenmiş veya sanal bir depolama aygıtı olarak sunulan bulutta yerel UniFS dosya sistemi yazılımını oluşturdu.

Nasuni rakibi Panzura, Panzura CloudFS dosya sistemi ve Freedom Filer önbellek araçlarıyla benzer bir hizmet sunuyor.

Bulut depolamanın beş temel avantajı hakkında daha fazla bilgi edinin : ölçeklenebilirlik, esneklik, çoklu kiracılık, daha basit veri taşıma ve daha düşük maliyetli felaket kurtarma.

Ağa bağlı depolamanın geleceği nedir?
Gelecekteki NAS gelişimi için iki ana tema, çeşitlendirme ve otomasyonu içerir.

çeşitlendirme SAN/NAS yakınsama kavramları, olası bir depolama geleceğine dair ikna edici bir bakış sunsa da, işletmeler herkese uyan tek platformlara karşı temkinli davranabilir. NAS kullanım durumları çeşitleniyor ve her bir özel kullanım durumunun ihtiyaçları dikkatle değerlendirilmelidir. Bazı NAS teklifleri, yedeklemeler ve arşivler için çok uygundur ancak sanallaştırılmış ortamları, veri analitiğini, AI/ML bilgi işlem ve zorlu veritabanlarını barındırmak için gereken performans, ölçek ve güvenilirlik özelliklerine sahip olmayabilir. NAS ürünlerinin çeşitliliği arttıkça, BT ve işletme liderlerinin eldeki görevin gereksinimlerini en iyi karşılayan NAS platformunu seçmesi önemlidir.

Otomasyon. NAS ve dosya depolamanın çeşitlendirilmesi, veri yapısının ve veri kalitesine yönelik çok büyük yönetim oyuncularının da taşır. Veriler, en yüksek performans için NVMe tabanlı NAS, kapasite için disk tabanlı NAS veya kullanım için bulut NAS gibi doğru platformda veya uygun havuzda olmalıdır. Bu ihtiyaç, insan müdahalesi kısıtlamasını azaltırken, doğru verileri doğru NAS konumlarına ortaya koyuyor ve tüm ayarları eksiksiz, bozulmamış ve güvenli hale getirmek için otomatikleri yönlendiriyor.

Yine de, çok çeşitli teknik ve iş gereksinimleri karşılamak için NAS’ın sürümü SAN ve nesne depolama alt sistemleriyle bir arada var olması bekleniyor.

 

Referans: https://www.techtarget.com/searchstorage/definition/network-attached-storage