STPVSYS Bulut Sanallaştırma

Bulut Bilişimde Sanallaştırmaya Giriş
Bulut Bilişimde Sanallaştırma, tek bir sunucunun fiziksel örneğinin veya kaynakların birden çok kullanıcı veya birden çok kuruluş arasında paylaşılmasını sağlayan bir teknolojidir; başka bir deyişle, temelde sunucu işletim sistemi (İşletim Sistemi), depolama aygıtları, masaüstü veya ağ kaynaklarının sanal bir platform haline getirilmesidir. Bulutta sanallaştırma hakkında konuştuğumuzda, sanallaştırma, bulutta bulunan ve daha sonra bulut sanallaştırmayı mümkün kılmak için kullanıcılar arasında paylaşılan kaynakların yardımıyla gerçekleşir.

Sanallaştırmanın Bulut Bilişimde Çalışması
Tek bir sunucu kullanarak birden çok uygulamayı ve birden çok kullanıcıyı çalıştırmanın birkaç yolu olabilir ve bu tür tekniklerden biri, bazı yazılımları uygulayarak ve açıkken kapanmalarına asla izin vermeyerek sanal makineleri bir ana bilgisayardan diğerine taşınacak şekilde yapılandırmaktır. iş. Bu yöntem Canlı Geçiş olarak da bilinir. Diğer yaklaşım, sanal makine kaynaklarını daha iyi kullanmak için yükün birden çok ana bilgisayar arasında dengelendiği yük dengeleme tekniğini içerir. Bu prosedür, Dinamik Kaynak İşleme olarak da bilinir. Bulut bilgi işlem hakkında konuştuğumuzda, kullanıcıların yalnızca verilerini paylaşması değil, aynı zamanda hemen hemen her kuruluşta yardımcı olabilecek sanallaştırma teknikleri oluşturmak için altyapılarını da paylaşmaları söz konusudur. Daha sonra kullanıcılara bulut bilgi işlem için uygulamanın standart sürümlerini sağlamak için kullanılır. En son sürüm yayınlandıktan sonra, buluta ve kullanıcılara verimli bir şekilde sağlanabilir.

Aşağıda, bulutta sanallaştırmayı etkinleştirmemize izin veren birkaç yol bulunmaktadır:

İşletim Sistemi Düzeyinde Sanallaştırma: Bulut bilgi işlemin bu sanallaştırmasında, bir uygulamanın birden çok örneği tek bir işletim sisteminde çalışabilir.
Hipervizör Tabanlı Sanallaştırma: Bu süreçte işletim sistemi ana bilgisayarın donanımını paylaşır ve dolayısıyla tek bir ana bilgisayar üzerinde birden çok işletim sisteminin (İşletim Sistemi) çalışmasına izin verir.
Grid Yaklaşımı: Burada belirli bir iş yükü birçok fiziksel sunucuya dağıtılır ve sonuç hesaplandıktan sonra geri gönderilir. Bu tür hizmetler çoğunlukla bilimsel amaçlar için kullanılır.

Bulut Bilişimde Sanallaştırma Türleri;
Bazı önemli türler yan tarafta belirtilmiştir:

  • Donanım Sanallaştırma
  • İşletim Sistemi Sanallaştırma
  • Sunucu Sanallaştırma
  • Depolama Sanallaştırma

1. Donanım Sanallaştırma
Donanım sanallaştırmada, sanal makine yöneticisi yani VMM, donanım sistemi üzerinde konumlandırılır ve kurulur. VMM, donanım sisteminde yazılım olarak kurulur ve donanım sanallaştırma etkinleştirilir. Buradaki hipervizörün ana kullanımı, belleği, işlemciyi ve diğer donanım kaynaklarını izlemek ve kontrol etmektir. Donanım sanallaştırma etkinleştirildikten sonra, üzerine farklı bir işletim sistemi (İşletim sistemi) kurulabilir ve kurulu işletim sistemleri üzerinde birçok uygulama çalıştırılabilir.

2. İşletim Sistemi Sanallaştırma
İşletim sistemi sanallaştırmasında, VMM (sanal makine yöneticisi) veya sanal makine yazılımı, donanımdan çok bir ana bilgisayarın İşletim sistemine (OS) yüklenir. İşletim sistemi sanallaştırmanın ana kullanımı, farklı işletim sistemlerindeki, yani farklı bir işletim sistemi platformundaki uygulamaları test etmektir.

3. Sunucu Sanallaştırma
Sunucu sanallaştırmada, VMM (Sanal Makine Yöneticisi) veya sanal makine yazılımı doğrudan sunucu sistemine kurulur ve burada yük dengeleme yardımıyla kaynak kullanımına göre birçok sunucuya bölünebilir. Bu, kaynakların talebini karşılamak için yapılır ve sunucu yöneticisi, fiziksel bir sunucuyu birçok sunucuya bölme rolünü oynar.

4. Depolama Sanallaştırma
Depolama sanallaştırmada, farklı sunuculardan (farklı ağ cihazlarından/yerlerinden) gelen bir fiziksel depolama gruplaması gerçekleşir. Bu yapıldığında, tek bir depolama aygıtı gibi görünür. Bunların tümü sanal depolama sistemi tarafından yönetilir. Yazılım uygulamaları kullanılarak da uygulanabilir. Depolama Sanallaştırmada, Bulut Bilişimde, sunucuların veri depolama konumu hakkında bilgi sahibi olunmaz. Depolama sanallaştırmasının ana kullanımı, bir yedekleme ve kurtarma işlemi sağlamaktır.

Bulut Bilişimde Sanallaştırma Avantajları:

Bulut Bilişimde Sanallaştırmanın Avantajları
Aşağıda belirtilen avantajlar şunlardır:

  • Güvenlik: Sanallaştırmada güvenlik, güvenlik duvarları ve şifreleme yardımı ile sağlanır. Bu, sanallaştırma bulutunun içinde yatan her şeyin korunmasını ve yetkisiz erişimin önlenmesini sağlar. Veriler ayrıca siber saldırılardan ve kötü amaçlı yazılım, solucanlar ve virüsler gibi dosyalarla ilgili tehditlerden korunabilir 
  • Daha Ekonomik: Gördüğümüz gibi sanallaştırma, sunucu ve donanım örnekleri gibi fiziksel makineler için bizi maliyetten kurtarıyor. Aynı zamanda sunucu kullanım sayısı azaldığında olduğu gibi çevre dostudur; elektrik tasarrufu yapıyoruz. Bu, herhangi bir kuruluşun birden fazla işletim sistemi (işletim sistemi) çalıştırmasını sağlar.
  • Çevikliği Etkinleştirme: Bulut sanallaştırma ile, çok daha verimli ve çevik destekleyici olan çok daha esnek çalışmayı etkinleştiriyoruz. Bilimsel veya daha karmaşık teknik problemler, bulut sanallaştırma yoluyla elde edilen grid hesaplama yaklaşımıyla çözülebilir. Ayrıca bozuk cihazlardan veri kurtarma ihtiyacını da engeller.
  • Yüksek kullanılabilirliği ve olağanüstü durum kurtarmayı destekler.
  • Verimli ve Esnek Veri Aktarımı: Bulut sanallaştırmada, kullanıcıların veri aktarımı veya geri alma amacıyla sabit diskleri veya depolamayı bulmaları gerekmez. Bulut sanallaştırma kullanılarak neredeyse her zaman yapılabilir. Verileri bulmak ve bunları aktarmak veya almak çok kolay hale gelir.
  • Sistem Arızası Riski Yok: Bulut sanallaştırmada, bulutta depolanan veriler herhangi bir cihazdan istenildiği zaman alınıp aktarılabildiği için sistem arızası riski ortadan kalkar. Geleneksel bir senaryoda, bir işlem gerçekleştirilirken sunucunun çökerek sonunda kuruluşun operasyonel görevlerine zarar verme olasılığı vardır. Bulut sanallaştırmada kümeleme de her zaman etkindir, böylece bir sunucu çökse bile diğeri her zaman işi üstlenmeye hazır olur.

STPVSYS Nedir Ne İşe Yarar?

STP Virtualization System; STP|VSYS Sanallaştırma ortamı, Ubuntu Server işletim sistemi ve Linux Desktop grafik arayüzü ile birleştirilmiştir. Artık komut satırında çalışmaya son. Sanallaştırma ve Sunucu Yönetimine yeni bir bakış açısı getirdik. Sanallaştırma ortamınıza cep telefonunuzdan bile anında bağlanıp, sanal makinalarınızın durumunu gözlemleyip müdahale edebiliyorsunuz….Sunucuların  Sanallaştırması tüm dünyada çok yaygındır.  Sunucu sanallaştırması paylaşım ve kullanımı artırır, sunucuların alan olarak yayılmasını önler, enerji tasarrufu sağlar, bakım masraflarını azaltır ve donanım ihtiyacını en aza indirir. Sunucu sanallaştırması, farklı yazılımların sadece kendi sanal ortamlarında çalışmasını sağlayarak, sistemin güvenliğini artırıcı rol oynar.  Linux, hem modern hem de orta derecede eski donanımda bilgisayar mimarilerinin karışımı için sağlam bir desteğe sahiptir. Bu, Linux’u sunucular için Windows’tan daha iyi yapan en önemli faktörlerden biridir, yani donanım edinimi için küçük bir bütçeniz varsa. Linux, nispeten eski donanımları da desteklemektedir, örneğin Slackware Linux sitesi, 512 megabayt RAM ile Pentium III, 600 MHz’de barındırılmaktadır. Desteklenen donanımın ve ilgili gereksinimlerin listesini, resmi web sitelerinden belirli bir dağıtım için bulabilirsiniz.

VirtualBox oldukça basit ama aynı zamanda çok güçlüdür. Küçük gömülü sistemlerden veya masaüstü sınıfı makinelerinden, veri merkezi uygulamalarına ve hatta Bulut ortamlarına kadar her yerde çalışabilir..Oracle VM VirtualBox, Oracle Corporation tarafından geliştirilen x86 sanallaştırma için ücretsiz ve açık kaynaklı olarak barındırılan hipervizördür. Innotek GmbH tarafından yaratılmıştır. 2008’de Sun Microsystems tarafından, 2010’da da Oracle tarafından satın alınmıştır.
VirtualBox bir çapraz platform sanallaştırma uygulamasıdır. Bu ne anlama geliyor? Bir iş için, ister Windows, Mac, Linux veya Solaris işletim sistemlerini kullanıyor olun, mevcut Intel veya AMD tabanlı bilgisayarlarınıza rahalıkla yüklenebilir. İkincisi, varolan bilgisayarınızın yeteneklerini genişletir, böylece aynı anda birden çok işletim sistemi (birden çok sanal makinenin içinde) çalıştırabilir. Örneğin, Windows11 ve Linux’u Mac’inizde çalıştırabilir, Linux sunucunuzda Windows Server 2022’i çalıştırabilir, Windows PC’nizde Linux’u çalıştırabilir ve benzerlerini mevcut uygulamalarınızla birlikte çalıştırabilirsiniz. İstediğiniz kadar sanal makine kurabilir ve çalıştırabilirsiniz – tek sınır disk alanı ve hafızadır.

STP|VSYS Yedekleme ve Yedekten Geri Dönme:

Strateji: VM’lerinizi veya Verilerinizi Kaybetmeyin. STP|VSYS sunucu sanallaştırma sisteminde, anlık yedeklemeler RAID Dizisinden Yedek Birime dakikaklık olarak full-yedek alınır. Bu yedeklemelerin sıklığı ve ardışıklığı, tamamen sizin donanımın kapasitelerine bağlıdır. Birimleri verimli bir şekilde kullanmak için eski tarihli yedeklemeleri otomatik olarak siler. Afet durumunda, mevcut tüm verilerinizi Yedekleme Biriminden RAID dizisine birkaç dakika içinde hemen geri yükleyebilirsiniz …Örneğin; VM’lerinizden birini kaybederseniz, derhal en son sıkıştırılmış yedeklemeden geri yükleyebilirsiniz … Kayıp veya çökmüş VM’yi sıkıştırılmış yedeklemeden ayrı olarak da seçebilirsiniz, böylece bu özellik geri yükleme işleminizi önemli ölçüde hızlandırır. Komut satırını kullanmadan tüm bu görevleri grafik arayüzden yapabilirsiniz …