Bulut Bilişim Nedir?
Bulut Bilişime Giriş
Bugünlerde herkes “Bulut Bilişim Nedir”i tartışıyor gibi görünüyor. Teknolojinin bu günlerde giderek daha fazla buluta kaydığını görüyoruz. İnsanlar, son 10 yılda geleneksel depolama yazılımlarından İnternet’e aşamalı olarak geçti. Ama bu ne? Bulut bilgi işlem, İnternet aracılığıyla veritabanları, sunucular, depolama, uygulamalar vb. gibi farklı olanaklar ve olanaklar sağlar. Örneğin, verileri bir sabit sürücüdeki yerel depolamada depolamak yerine, bulut bilgi işlem, verileri uzak bir veritabanında depolamamıza ve kaydetmemize yardımcı olur. Kullandığımız cihazın internete erişimi olduğu için verilere de erişimi olacaktır.
Temel olarak, bulut bilişim bir şekilde bilgisayar programlarının dış kaynak kullanımıdır. Bu bilgisayar programları, harici bir tarafça barındırılır ve bulutta bulunur. Bu nedenle, kullanıcıların depolama ve güç konusunda hiçbir endişeleri yoktur ve verileri söz konusu olduğunda rahat olabilirler. Günümüzde birçok kişi, artan üretkenlik, daha iyi parasal değer, zaman ve hız verimliliği, güvenlik ve performans gibi çeşitli nedenlerle bulut bilişimi tercih ediyor.
Bulut Bilişimi Anlamak
Geleneksel uygulamalar her zaman karmaşık ve pahalıydı çünkü bu uygulamaları çalıştırmak için gereken donanım ve yazılım sayısı göz korkutucuydu. Bu devasa uygulamaları kurmamız ve yapılandırmamız, çalıştırmamız ve test etmemiz, güvenliğini sağlamamız ve bakımını yapmamız gerekiyordu. Bulut bilişim, yazılım ve donanımı yönetme zahmetini azaltarak kişinin kendi verilerini depolamasıyla ilgili sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı oldu. Verileri uzaktan depolamak için, bizden yalnızca ihtiyaç bazında ücret alan satıcılara ödeme yapabilir, bu da yukarı veya aşağı ölçeklendirmeyi kolaylaştırır.
Bulut bilgi işlem, erişmeye çalıştığımız bilgi ve verilerin sanal alandan başka bir şey olmayan bulutta uzaktan keşfedilmesi nedeniyle bu şekilde adlandırılmıştır. Bulut kullanıcıları, dosyaları, verileri ve uygulamaları uzak sunucularda depolayabilir ve bu verilere İnternet yardımıyla erişebilir. Bu, kullanıcının verilere erişim elde etmek için kesin bir konumda olması gerekmediği ve verileri herhangi bir yerden alabileceği bir şekilde yardımcı olur. Bulut bilgi işlem, büyük miktarda veriyle ilgili işlemeyi azaltır ve bilgisayarın tüm işi yapmasını sağlar.
Bulut bilişimde genel ve özel hizmetlerimiz var. Genel bulut hizmetleri internet üzerinden ücretli olarak sunulurken, özel bulut hizmetleri yalnızca belirli bir grup kişiye sunulmaktadır. Ayrıca, her iki hizmetin öğelerini birleştiren karma seçenek olarak bilinen üçüncü bir seçeneğimiz de var.
Aşağıdakiler gibi bulut bilgi işlem hizmetleri yardımıyla elde edilebilecek çeşitli işlevlerimiz var:
- E-posta
- Depolama, yedekleme ve veri kurtarma
- Verilerin incelenmesi
- Uygulama oluşturma ve test etme
- Talep üzerine yazılım sağlanması
- Ses ve video akışı
Bulut bilişimin çalışması
Bulut bilgi işlem, İnternet üzerinden sunucuları, veritabanlarını, depolamayı ve çok çeşitli uygulama olanaklarını kullanmayı kolaylaştırır. Bir bulut platformu, bu hizmetler için gerekli olan ağa bağlı donanıma sahiptir ve bakımını yaparken, biz bir web uygulaması yardımıyla ihtiyacımız olan her şeyi kullanırız . Bu uygulama genellikle kullanıcıların hesaplarını denetlemelerine yardımcı olan kullanıcı dostu bir panodur.
Bulut Bilişim Dağıtımları
Tek bir bulut bilgi işlem türü, her tür işletme için doğru olmayabilir. Bu nedenle, ihtiyaçlarımıza kesin bir çözüm sunmamıza yardımcı olmak için her biri farklı türde dağıtımlar ve hizmetler sunan birçok farklı bulut var.
Bulut hizmetlerimizi uygulamak için seçebileceğiniz üç tür bulut dağıtımı veya bulut bilgi işlem mimarisi vardır . Bu hizmetleri genel, özel veya hibrit bir bulutta devreye alabiliriz.
1. Genel bulut
Genel bulutların sahibi ve bakımı, sunucular, veritabanları ve depolama gibi kaynaklarını İnternet üzerinden sunan üçüncü taraf bulut hizmetleri sağlayıcılarıdır. Microsoft Azure ve Salesforce, genel bulutlara örnektir. Genel bir bulut aracılığıyla, tüm altyapı üçüncü taraf bulut sağlayıcısı tarafından yönetilir. Biz sadece bu hizmetleri kullanıyoruz ve hesaplarımızı onlar tarafından sağlanan bir web tarayıcısını kullanarak kontrol ediyoruz.
2. Özel bulut
Özel bir bulut, bulut bilgi işlem kaynaklarının tamamen tek bir varlık, bir işletme veya kuruluş tarafından kullanıldığını gösterir. Fiziksel olarak, özel bir bulut genellikle şirket sitesinde bulunur. İsteğe bağlı olarak, birkaç şirket özel bulutlarını üçüncü taraf hizmet sağlayıcılar tarafından barındırılır. Özel bir bulutta kullanılan ağ, hizmetlerinden ve altyapısından sorumlu olan özel bir ağdır.
3. Hibrit bulut
Hibrit bulut , hem genel buluttan hem de özel buluttan öğeler kullanır ve bunları, verilerinin ve uygulamalarının paylaşılmasına izin veren teknolojiyle birleştirerek birleştirir. Hibrit bulut, verilerin ve uygulamaların genel ve özel bulutlar arasında seyahat etmesine izin vererek daha fazla esneklik sağlar ve karşılığında mevcut altyapının optimize edilmesine yardımcı olur.
Bulut Bilişim Hizmetleri
Artık bulut bilgi işlemin sağlayabileceği dağıtım türlerini gördüğümüze göre, sahip olabileceğimiz Bulut hizmetlerinin türlerine bakalım. Temel olarak bulut bilişim hizmetleri, hizmet olarak altyapı (IaaS), hizmet olarak platform (PaaS), hizmet olarak yazılım (SaaS) ve sunucusuz olabilir. Bulut hizmetleri, üst üste oluşturdukları için bazen bulut bilgi işlem yığını olarak da adlandırılır. Bu hizmetlerin her birinin ne anlama geldiğini ve birbirlerinden nasıl ayrı olduklarını bilirsek misyonumuza ulaşmamız daha kolay olabilir.
1. Hizmet olarak altyapı (IaaS)
Hizmet olarak altyapı (IaaS), en basit bulut bilgi işlem hizmeti türüne girer. IaaS’de sunucular, veritabanları, depolama gibi ihtiyacımız olan BT altyapısını bulut sağlayıcısından kiralarız. Bu hizmeti kullandıkça öde esasına göre sürdürüyoruz. İsteğe bağlı bir hizmet sağlar ve IP tabanlı bağlantı yoluyla işletim sisteminden sunuculara kadar her şeyi teslim etmek için bir yöntem içerir. Kullanıcıların herhangi bir altyapı satın almaları gerekmez, bunun yerine bu kaynakları talep üzerine edinirler. Birkaç IaaS örneği, Microsoft Azure ve IBM Cloud’u içerir.
2. Hizmet olarak platform (PaaS)
Hizmet olarak platform (PaaS), yazılım uygulamalarını geliştirmek, test etmek ve yönetmek için isteğe bağlı olarak bir platform veya ortam sağlayan bir tür bulut bilgi işlem hizmetidir. Geliştirme için gerekli olan veritabanlarının, sunucuların ve depolamanın altyapısıyla uğraşmak zorunda kalmadan geliştiriciler için uygulama oluşturmayı daha kolay ve hızlı hale getirecek şekilde tasarlanmıştır. En karmaşık bulut hizmetlerinden biridir. PaaS’nin birkaç örneği Heroku ve Force.com’dur.
PaaS, SaaS ile bazı benzerlikler paylaşıyor; temel fark, yazılımı çevrimiçi teslim etmek yerine, aslında İnternet üzerinden teslim edilen yazılım oluşturmak için bir platform olmasıdır.
3. Hizmet olarak yazılım (SaaS)
Hizmet olarak yazılım (SaaS), yazılım uygulamalarını kullanıcılara İnternet üzerinden abonelik ve talep esasına göre teslim ettiğimiz bir bulut bilgi işlem hizmetidir. Bu hizmette, üçüncü taraf bulut sağlayıcıları , yazılım uygulamasının ve bununla ilgili gerekli tüm altyapının sahibidir ve bakımını yapar. Ayrıca güvenlik düzeltme eki uygulama ve yazılım güncellemeleri gibi sorunları da ele alırlar. Bir web tarayıcısı yardımıyla, kullanıcılar uygulamaya İnternet üzerinden kolayca bağlanabilir.
4. Sunucusuz bilgi işlem
Sunucusuz bilgi işlem, sürekli olarak altyapıyı ve sunucuları yönetmekle zaman kaybetmeden uygulamanın işlevselliğini oluşturmaya odaklanır. Altyapının donanımı ve kurulumu bulut sağlayıcı tarafından yönetilir. Bu tür bir mimari, kaynakları yalnızca kesin bir işlev gerçekleştiğinde kullanarak yüksek oranda ölçeklenebilir.
Bulut Bilişimin Kullanım Alanları
Bulut bilişimi günlük hayatımızda farkında olmadan kullanıyoruz. Çevrimiçi bir hizmet sağlayıcı aracılığıyla e-posta göndermek, müzik dinlemek, oyun oynamak ve hatta sadece resimleri ve belgeleri cep telefonumuzda depolamak, tüm bunlar muhtemelen bulut bilişimi kullanır.
Bulut Bilişim kullanarak neler yapılabileceğine bir göz atalım.
Yeni uygulamalar oluşturma: Bulut bilgi işlem, herhangi bir platformda hızlı bir şekilde web ve mobil uygulamalar oluşturmamıza ve dağıtmamıza yardımcı olur. Bulut bilgi işlem hizmetleri, uygulamamızın gereksinimlerini karşılamak için gereken kaynaklara erişmemize yardımcı olur.
Verileri depolayın, yedekleyin veya alın: Bulut bilgi işlem, verilerimizi İnternet üzerinden verimli bir şekilde uzak bir bulut depolama sistemine taşıyarak korumamıza yardımcı olur. Bu büyük ölçekte yapılabilir ve bu verilere her yerden ve her cihazdan ulaşılabilir.
Verileri analiz etme: Makine öğrenimi ve yapay zekayı kullanarak vizyonları ve içgörüleri keşfetmemize yardımcı olarak verilerimizi ekipler ve konumlar arasında birleştirmemize yardımcı olur . Bu, bilinçli kararlar vermemize yardımcı olur.
Medya akışı: Ses ve video dağıtımı olan herhangi bir cihazı kullanarak, herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda insanlarla bağlantı kurmamıza yardımcı olur.
Yerleştirme zekası: Akıllı modeller kullanarak müşterilerle etkileşim kurmamıza yardımcı olur. Bu, yakalanan verilerden değerli bilgiler sağlamamıza yardımcı olabilir.
İsteğe bağlı yazılım sağlama: Bu, satın almak zorunda kalmadan en son teknoloji ve güncellemelerden haberdar olmanıza yardımcı olur.
Bulut Bilişimin Faydaları
Kullanıcıların neredeyse her tür uygulama işlevi için talep üzerine kaynak bulması kolaydır; dolayısıyla BT yöneticilerinin kaynak sağlamasına gerek yoktur.
Kuruluşlar, gereksinimler arttıkça ölçeklenebilir ve gereksinimler düştükçe küçülebilir. Bu da altyapı yatırım maliyetini azaltır.
Kullanıcıların yalnızca kullandıkları kaynaklar ve altyapı için ödeme yapmasına olanak tanır.
Kurumlar, bulut bilişim sayesinde, uygulamalarının belirli alanlarını, gerektiğinde bütçelerine göre veya kendilerini en son teknoloji ile güncel tutmak için buluttan veya başka bir platforma kolayca aktarabilir.
Kullanıcıların kod üzerinde tam kontrole sahip olmalarına izin verirken kolayca özelleştirilebilen uyarlanabilir uygulamalar geliştirmeyi kolaylaştırır.
Bulut hizmetleri, aynı anda çok sayıda müşteriye değiştirilmiş uygulamaları kullanma fırsatı sunar.
Üçüncü bir şahıs tarafından barındırıldığı için şirketler daha fazla güvenilirliğe sahiptir. Herhangi bir sorun ortaya çıkarsa, müşteri desteğiyle kolayca iletişime geçebilirler.
Altyapı için yapılan ağır sermaye yatırımından tasarruf etmemize yardımcı olur.
Bulut bilgi işlemin yardımıyla, uygulamalarımızı yalnızca birkaç tıklamayla küresel olarak kolayca dağıtabiliriz.
Yetenekler
Giderek daha fazla işletme bulut bilişimi kabul edip uygularken, bulut becerilerine olan talep de giderek artıyor.
Aşağıdaki becerilerle, bulut bilgi işlemde yükselmeyi bekleyebiliriz.
1. Makine öğrenimi ve yapay zeka
Tüm önemli bulut bilgi işlem satıcıları, kuruluşların uygulamalarında Makine öğrenimi ve yapay zekayı kullanmalarına izin veren artan sayıda hizmet sağlıyor. Bu araçların yapılandırılması kolaydır ve çevrimiçi olarak öğrenebileceğiniz birçok öğretici vardır. Ancak, bu teknolojileri gerçekten anlamak için güçlü veri bilimi becerilerine sahip olmamız gerekecek .
2. Bulut güvenliği
Güvenlik her işletme için çok önemlidir. Bulut güvenliği becerilerinde uzmanlaşmayı hedefleyen profesyoneller için , en popüler nitelik olan CCSP (Sertifikalı Bulut Güvenliği Uzmanı) olmak üzere çeşitli standart nitelikler mevcuttur. CCSP, CISSP sertifikasyonunun anlaşılması üzerine kuruludur .
3. Otomasyon
Jenkins, Chef ve Terraform, çeşitli platformlarda otomasyona izin vermeye yardımcı olan yaygın araçlardır. Bireyler bu becerileri ceplerine katmayı hedeflemelidir.
4. Sunucusuz mimari
Profesyoneller, sunucusuz uygulama geliştirme hakkında çevrimiçi olarak öğrenmeye başlayabilir, ancak bunu yapmak için önce bir platform seçilmesi gerekir. Örneğin, AWS’yi seçersek Lambda eğitimlerine ve web seminerlerine başlayabiliriz. Kariyerinize bulut bilişimde başlamanın anahtarı, platformlar arası beceriler kazanmaktır. Diğer sertifikalara ek olarak Google Cloud ve AWS sertifikalarını da içerecek şekilde beceri setimizi genişletmeye odaklanmalıyız .
Kapsam ve Kariyer Gelişimi
Günümüzün BT dünyasının temel bir unsuru olarak ortaya çıkıyor. Küçük kuruluşlar kadar devler de kapasiteleri dahilinde bulutu devreye aldı. BT uzmanları, “bulut” ile yollarını bilirlerse işe alınırlar.
Bulut bilişime dalmaya motive olan adaylar, Bulut mühendisleri, mimarlar, geliştiriciler ve güvenlik uzmanları gibi çeşitli kariyer yolları arasından seçim yapabilir. Bulut Bilişim akışındaki işler, diğer BT işleriyle karşılaştırılabilir ölçüde yüksek maaşları içerir. Giriş seviyesindeki işlerin bile oldukça iyi bir maaşı var ve bu da sektörü çok verimli kılıyor.
Giderek daha popüler hale geliyor, çok sayıda şirket sistemlerini bulut bilişime kaydırıyor. Yaklaşık on yaşında ve küçük girişimlerden küresel devlere kadar geniş bir kuruluş yelpazesi, çeşitli faydaları ve uygulama geliştirmedeki kolaylığı nedeniyle şimdiden onu benimsiyor.